SCHRIJVEN IN DELFT

Bij Schrijven in Delft is altijd iets te doen voor wie graag wil schrijven:

 • regelmatig zijn er workshops en minicursussen aan de Tafel van Zes.  Je kunt daar schrijven voor je plezier of je schrijftechniek verbeteren;
 • wie iets luchtigs zoekt, gezelligheid met medeschrijvers én verrassende schrijfinspiratie kan iedere eerste donderdag van de maand terecht bij het schrijfcafé;
 • het hele seizoen zijn er bij De VAK, centrum voor de kunsten schrijfcursussen, werkplaatsen en dagworkshops schrijven;
 • er is een divers aanbod van de docenten;
 • en verder denkt Schrijven in Delft graag mee over schrijfactiviteiten op maat: een schrijversdiner,  schrijfwedstrijden, workshops zakelijk schrijven of een speelse teambuildingopdracht op een personeelsdag, projecten in school. Bespreek de mogelijkheden met  Marja van Rossum.   

Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden. Kijk voor het totale programma van Schrijven in Delft in de agenda.

SCHRIJVEN & SCHRAPPEN, OPSTAAN EN WEER DOORGAAN

Heb je de ambitie om je werk te publiceren dan is investeren in een editor of schrijfcoach een goed plan.

Zoek je een professionele proeflezer, iemand voor correctie of redactie, of heb je behoefte aan een coach die je verder helpt? Het zijn afwegingingen die je zelf moet maken. Is jouw boek of verhaal het waard?

Schrijven in Delft werkt op dat gebied samen met BestelMijnBoek. We helpen je graag verder! Neem voor vrijblijvend advies contact op met Marja van Rossum.

LEVENSVERHALEN

LEVENSVERHALEN

Je eigen leven is een bron van verhalen! Verhalen over het bijzondere huis van je grootouders, die strenge leraar op school, je eerste overnachting in het buitenland. Schrijf over een verloren vriendschap, of over de geur van versgebakken brood; over kleine gebeurtenissen en over grote – die niet alleen jou raakten maar ook anderen. In deze cursus duik je in het verleden en zoek je in het nu. Met wat je vindt, leer je verhalen te schrijven.
Je docent is Jose Wigny.
Meer informatie en inschrijven

FEEDBACK OP JE TEKST

FEEDBACK OP JE TEKST

Op welk niveau je ook schrijft, beginner of zeer ervaren auteur, er is altijd ruimte voor verbetering.
In samenwerking met BestelMijnBoek organiseert schrijfcoach Marja van Rossum aan de Tafel van Zes thematische bijeenkomsten om je techniek of schrijfstijl te verbeteren.
Op de eerste maandag van de maand kun je daar terecht voor feedback op je tekst:
zijn je personages geloofwaardig, zijn de dialogen sterk? Werkt het gekozen vertelperspectief? Wordt de lezer geraakt door vertonen, of door vertellen? Lopen je zinnen goed? Heb je een goede keuze gemaakt qua stijl?
Dit en nog veel meer kan aan bod komen.
Zo werkt het:

 • Na inschrijving word je gevraagd om ongeveer een week vooraf een tekstfragment aan te leveren van ca. 750 woorden.
 • Ieder genre is welkom: familieverhalen, fantasy, kinderverhalen, zakelijke storytelling etc.
 • Je schrijfcoach kijkt naar inhoud, expressie of techniek en noteert beknopt bij je tekst wat opvalt, wat goed loopt, wat aanspreekt of waar aan gewerkt kan worden.
 • Op de avond zelf krijg je aan de hand van de tekstanalyse in een kleine groep eerlijke, gerichte feedback en tips om verder te gaan.

De avonden vinden plaats aan de Tafel van Zes in Delftstede. Marja van Rossum is een ervaren schrijfdocent/schrijfcoach die beginnende en gevorderde schrijvers begeleidt en inspireert en hen helpt het beste in zichzelf naar boven te halen.
Meer informatie

WERKPLAATS PROZA SCHRIJVEN

Wil je aan een langer verhaal door kunnen werken? In deze werkgroep kan dat. Iedereen met al enige schrijfervaring kan zich opgeven. Je hebt een globaal idee voor een verhaal of een roman dat je wilt schrijven, dat bouw je verder uit. Onderwerpen waarmee je aan de gang gaat in deze werkgroep zijn vertelstructuren, plot, personages, dialoog en suggestie. Je onderzoekt met elkaar hoe je als schrijver de lezer het verhaal intrekt. Elkaars werk aandachtig lezen is daar onderdeel van.
Je docent is Peet van Duijnhoven.
N.B.: Het is mogelijk om halverwege het jaar in deze werkgroep in te stromen.
Meer informatie en inschrijven

CREATIEF SCHRIJVEN

CREATIEF SCHRIJVEN

‘Schrijven en bespreken: je leert van de docent, maar ook van elkaar!’

Zoek je een inspirerende schrijfcursus in Delft? Heb je een opfrisser nodig als schrijver? In deze cursus verken je alle mogelijke stijlen en genres: van column tot sprookje, van het Zeer Korte Verhaal tot een pantoum.

Het creatieve proces staat voorop, als vanzelfsprekend komt de techniek daarbij. In iedere schrijfles maak je een aanzet, thuis werk je die verder uit. Voorlezen van geschreven teksten en deze samen bespreken zijn – naast veel schrijven! – belangrijke onderdelen van deze cursus. En wil je hierna je schrijverschap verder ontwikkelen, dan kan dat prima met de cursus creatief schrijven vervolg.

Je docent is Peet van Duijnhoven
‘Creatief schrijven is een avontuur. Ook al ken je de weg, je ziet steeds iets anders.’


Meer informatie en inschrijven

PLOTGERICHT SCHRIJVEN - dagworkshop

Een thrillerschrijver zal, voor het echte schrijfwerk begint, lang nadenken over een plot. Maar ook voor andere literaire teksten is het handig om te weten hoe je een verhaal spannender kunt maken.
Deze workshop laat zien hoe je vanuit één verhaallijn verschillende plots kunt maken. Plotjes maken is een vrolijke aangelegenheid, iedereen kan het. Door opdrachten in vertelstructuur en vertelperspectief leer je hoe je als schrijver de lezer kunt verrassen. Motieven en plotwendingen horen daar bij. Plotjes bedenken gebeurt in duo’s of in groepjes.
Verhaalfragmenten uitschrijven gebeurt individueel. De producten worden met elkaar gedeeld en besproken. Iedere deelnemer krijgt ondersteunende theorie mee naar huis.
Je docent is Peet van Duijnhoven.
Meer informatie en inschrijven

Poëziecafé

Poëziecafé

Zes apart of in serie te volgen poëzieworkshops. We lezen gedichten die passen bij de actualiteit en gaan daarna zelf aan de slag met aanstekelijke voorbeelden, stap-voor-stap-oefeningen en schrijfopdrachten. Ontdek je poëzietalent en verras jezelf! Ervaring met gedichten schrijven is niet nodig; ervaren dichters zijn ook welkom. Volg je alle zes workshops: je betaalt er maar vijf!

Data en thema’s:

 • 9 okt. thema Kinderboekenweek: ‘vriendschap’
 • 13 nov. ‘poëziecollage’
 • 29 jan. thema Poëzieweek ‘vrijheid’
 • 19 feb. ‘portret in woorden’
 • 26 mrt. thema Boekenweek [wordt later bekend]
 • 14 mei ‘reisgedichten’ 

Eenmalig poëziecafé: € 25 incl. koffie/thee

Complete serie: 6 halen, 5 betalen: € 125 incl. koffie/thee
De lesdag is op dinsdag.

Je docent is dichter Margriet van Bebber
“Dichten is een ontdekkingstocht. Al doende ontdekken, al ontdekkend doen. Een verrassende expeditie.”

Inschrijven

POËZIEWERKPLAATS (1X14 DAGEN)

Deze werkplaats voor gevorderde dichters staat onder leiding van een bekende dichter. Hij geeft steeds nieuwe impulsen en opdrachten. Onder zijn leiding bespreek je elkaars werk en verfijn je je schrijverschap. Wanneer er projecten zijn samen met andere kunstdisciplines of bij (stads)evenementen, dan kun je daaraan meedoen met je werk. De bijeenkomsten zijn één keer per 14 dagen.
Deelnemers worden toegelaten op basis van vooraf ingezonden werk. Wanneer er plaatsen vrij zijn, ontvang je een uitnodiging om werk in te zenden. Is er geen plaats, dan ontvang je bericht dat je op de wachtlijst wordt geplaatst.


Vanaf oktober 2018 is Mark Boog de nieuwe dichter-begeleider.
Meer informatie

MAAK EEN BOEK

MAAK EEN BOEK

Hou je van schrijven en wil je een boek maken? 

Kom dan naar ‘Maak een boek’. We schrijven gedichten en korte verhalen en gebruiken letters, vormen, tekeningen en stempels om samen een boek te maken. In de laatste les presenteren we de boeken aan ouders en biebbezoekers en krijg je een uniek boek mee naar huis.

De prijs is inclusief materialen en gebruik gereedschap.

Je docent is Carla Scheepe-Belksma

Leeftijd: 8-11 jaar.

Meer informatie / inschrijven

ART JOURNAL - CREATIEF DAGBOEK

ART JOURNAL - CREATIEF DAGBOEK

Art Journaling is een Engelse term voor Creatief Dagboekschrijven. Je maakt alles zelf: met knippen, scheuren, plakken maak je collages, je tekent en kleurt illustraties en letters, je stempelt met zelfgemaakte stempels. En je schrijft over de dingen van de dag aan de hand van inspirerende schrijfopdrachten. Alles krijgt een plaats in je unieke kunstdagboek. Met Art Journaling ben je weer een spelend kind, rebelse puber én creatieve volwassene tegelijk.
Je docent is Margriet van Bebber.
Meer informatie en inschrijven

Schrijven in Delft | 0646160919 | info@schrijvenindelft.nl | privacyverklaring

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring